Tedaviler

Leke Tedavisi

Leke cilt üzerinde hafif veya ağır olmak üzere cildin doğal rengi ile uyumsuz çeşitli renk değişiklikleridir. Çoğunlukla kötü huylu olmayan bu lekeler kişiler için genellikle estetik olarak rahatsız edici olduklarından tedavi edilmeleri gerekebilir.

Bazı hastalıklar, güneş, sivilceler ve birtakım ilaçlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan cilt lekelerinin tedavisi için başvurulan birçok başarılı leke tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Leke tipi ve boyutu bu tedavilerin kişiye özel olarak seçilip uygulanmasındaki belirleyici faktörlerdir.

Leke Tedavisi Nedir?

Leke tedavisi, günümüzde son derece yaygın olarak görülen cilt lekelerinin belirginliğinin azaltılması ve iyileştirilmesi için kullanılan medikal ve alternatif tedavilerin ortak adıdır. Leke cilt üzerinde hafif veya ağır olmak üzere cildin doğal rengi ile uyumsuz çeşitli renk değişiklikleridir. Çoğunlukla kötü huylu olmayan bu lekeler kişiler için genellikle estetik olarak rahatsız edici olduklarından tedavi edilmeleri gerekebilir.

leke tedavisi

Cilt lekeleri özellikle yanak, alın ve çene gibi yüzün dikkat çekici bölgelerinde olduğunda estetik kaygılara neden olabilir. Leke tedavisinde amaç bu izleri ya tamamen ortadan kaldırmak ya da estetik olarak rahatsız edici olmayacak derecede belirsiz hale getirmektedir. Bu açıdan uygulanabilecek birçok leke tedavisi vardır ancak tedaviye karar vermeden ve başlamadan önce mutlaka doktor tarafından kapsamlı bir fizik muayene ve anamnez yapılmalıdır. Lekeler bazen kanser ile ilişkili ortaya çıkabileceği gibi sistemik rahatsızlıklar da lekelerde artışa yol açabilir. Bu nedenle öncelikle lekenin tipi belirlenmeli ve bu doğrultuda doğru tedavi düzenlenmelidir.

Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt lekeleri sık karşılaşılan bir sorun olduğu için bu soruna yönelik hem medikal hem de alternatif birçok tedavi prosedürü geliştirilmiştir. Lekelerin tipi ve karakteristikleri farklılık ve çeşitlilik gösterdiği için, sizin için en etkili tedavinin hangisi olduğuna doktorunuzla beraber karar vermeniz gerekmektedir. Doktorunuz doğru teşhisi koyduktan sonra en uygun tedavi seçeneğini de belirleyecektir. Genel olarak en etkili medikal leke tedavisi yöntemleri ise şunlardır:

leke tedavisi

Lazer ile leke tedavisi: Leke tedavisi için kullanılabilecek birden fazla lazer tedavisi bulunmaktadır. Cilde zarar vermeyen bu tedavide cilt renginin koyulaşmasına neden olan melanositler hedeflenir. Yeterli etki gösterebilmesi için en az 2 ila 3 seans uygulanması gereken lazer tedavisi ayrıca kimyasal peeling gibi farklı leke tedavisi yöntemleri ile beraber de kullanılabilmektedir.

Kimyasal peeling: Kimyasal maddeler kullanılarak cildin dış tabakasının soyulması esasına dayanan kimyasal peeling uygulamaları ile hafif düzeydeki leke sorunları iyileştirilebilir. Bu tedaviler için genellikle glikolik asit gibi meyve asitleri kullanılmaktadır. İki üç haftada bir uygulanan kimyasal peelingin tam etki gösterebilmesi için 4-5 seans tekrarlanması gerekmektedir.

Mikrodermabrazyon: Cildin dış tabakasının soyulduğu cerrahi olmayan bir prosedür olan mikrodermabrazyon tedavisinde vakumlu bir cihaz ile basınç uygulayan kristaller kullanılmaktadır. Bu şekilde epidermis tabakasındaki ölü hücreler temizlenmekte ve yerine canlı ve pürüzsüz cilt dokusu oluşması sağlanmaktadır. Bu tedavi ciltte çöküntüye neden olan sivilce izleri etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kriyoterapi: Dondurma tedavisi olarak da bilinen kriyoterapide cilde soğuk uygulanarak hasar verilir. Hasar neticesinde ciltte leke görüntüsüne neden olan pigmentasyonda azalma sağlanır. İsminin çağrışımının aksine ağrıya ve acıya neden olmayan bu yöntem etkili olsa da işlem sonrası ciltte hasar meydana gelmesi nedeniyle yara izi kalması riski de bulunmaktadır.

Mezoterapi: Daha ziyade cilt kusurlarının iyileştirilmesinde ve cilt gençleştirme gibi amaçlarla kullanılan mezoterapi uygulamaları ile lekelerin görünümünde de belirgin düzeyde azalma sağlanabilir. Mezoterapi tedavisi doktorunuzun sizin için özel olarak hazırlayacağı bir serum ile yapılır. Tedavi edilmesi hedeflenen sağlık sorununa göre hazırlanan bu serumun içerisinde antioksidanlar, vitaminler ve bazı ilaçlar gibi çeşitli aktif maddeler bulunmaktadır. Doktorunuz bu serumu cildin orta tabakasına zerk ederek vücudun iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlar.

Renk açıcı kremler: Renk açıcı kremler ileri düzeyde olmayan lekelerin tedavisinde veya yukarıda saydığımız yöntemleri pekiştirici olarak kullanılabilirler. Bu kremlerin içerisinde glikolik sit, hidrokinon ve C vitamini gibi renk açıcı etki gösteren çeşitli aktif maddeler olabilir.

Leke Tedavisi Ne Kadar Sürer ve Kaç Seans Yapılır?

Leke tedavisinin süresi, lekenin derinliğine, tipine ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleri gibi ciltte oluşan renk değişiklikleri genellikle 3 ila 6 seansta tedavi edilebilmektedir. Ancak daha derinlere işleyen sivilce izlerinin tedavisi biraz daha uzun sürebilmektedir. Bu konuda doktorunuza danışarak sizin leke türünüzün tedavi tipi ve süresi ile ilgili olarak bilgi alabilirsiniz.

Cilt Lekeleri Nasıl Önlenir?

Cilt lekelerinin kesin olarak önlenmesi mümkün olmasa da bazı önlemler alarak bazı cilt lekelerinin oluşmasının önüne geçilebilir. Sivilce izlerinin oluşmaması için sivilceleri sıkmamak ve erken dönemde sivilce tedavisi uygulamak etkili olacaktır. Güneşten kaynaklanan lekelere karşı güneş koruyucu kullanmak ve güneşten kaçınmak gerekir. Ayrıca düzenli olarak cilt bakımı yaptırmak ve cilt renginin açılmasını sağlayacak cilt bakım ürünleri kullanmak da uzun vadede leke oluşumunun kontrol altına alınması için uygulanabilecek etkili yöntemler arasında bulunmaktadır.

Benzer Uygulamalar

dr. gönül ateşsaçan'a sor

Dr. Gönül Ateşsaçan Sorularınızı Yanıtlıyor, Cevaplar aşağıda!

  1. gülsüm dedi ki:

    merhaba gönül hanımcım, malum yaz bitti, dikkatsizlikten yüzümde 2 tane güneş lekesi oluştu. sizi internetten ve yakın çevremden çok öneren var, bu lekelerden kurtulmak istiyorum, lütfen bana yardım edin.

  2. Azra a dedi ki:

    benim ellerimde küçük kahverengi lekeler var ve bunu tedavi ettirmek istiyorum buna bir çözüm olur mu leke tedavisi ?

  3. Yağmur dedi ki:

    Leke tedavisi çillerimin gitmesine de yardımcı olur mu çok şikayetçiyim uzun zamanndır bu durumdan.